Niet gehouden aan huisregels, toch onterecht ontslagen

Met regelmaat drukken wij ondernemers en HR-managers op het hart dat het belangrijk is om bedrijfsregels te stellen. Wanneer een werknemer zich niet houdt aan de bedrijfsregels kan dit niet alleen het verschil maken tussen een terecht en onterecht gegeven ontslag op staande voet, maar ook of er wel niet een transitievergoeding moet worden betaald.

Uitzonderingen bevestigen echter de regel, zo blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter te Utrecht. Men moet blijven kijken naar de omstandigheden van het geval.

In dit geval ging het om een onderneming die nog in de kinderschoenen stond. Het bedrijf was nog bezig om het kassasysteem te optimaliseren. Dit betekende dat er te weinig inlogcodes beschikbaar waren voor de werknemers. Verweerster had haar inlogcodes aan een van haar collega’s gegeven zodat diegene het systeem op kon starten. Dit was iets wat door de situatie wel vaker voorkwam.

Het verstrekken van persoonlijke inlogcodes aan derden zou volgens de huisregels echter een schending van de geheimhoudingsplicht opleveren. Normaliter is het denkbaar dat deze schending een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Maar wat als de derde een werknemer is die anders zijn taken niet kan uitvoeren? Dit was voor de kantonrechter reden genoeg om het gegeven ontslag te vernietigen.

Het blijft dus belangrijk om te kijken naar de hele situatie. Van Loo Van Riel Advocaten helpt u daar graag bij.

Vragen n.a.v. dit bericht?

Stel hem direct!